Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Här ställer ni frågor om rollspelet och allt annat ni vill ha svar på, oavsett vad saken gäller. Allt ifrån hjälp med skolarbeten till datorsupportfrågor och filosofiska spörsmål. :)
Forum rules
TÄNK PÅ att döpa din tråd så informativt du kan efter vad du ställer för frågor. Ska du ställa frågor om vem som är elevhemsföreståndare så döp tråden exempelvis till "Vem är Elevhemsföreståndare?"
På det sättet är det enklare för andra att hitta om deras fråga redan ställts och besvarats istället för att starta en helt ny tråd. ADMIN har rätt att ändra topic i trådarna så de bättre passar frågorna i själva tråden.

Se om en liknande fråga den du vill ställa finns här, innan du ställer en fråga om rollspelet! Läs också FAQ, Regler samt Internetrollspelande för Newbies innan du ställer en fråga om något som rör SH. Det mesta finns nämligen besvarat där. Frågor om hemsidan/forumet/IRC ställs i Reparo! Frågor om Magivärlden och Utländska skolor ställs i det andra forumet.
Post Reply
Foxears
Husalf
Husalf
Posts: 2864
Joined: 01 Mar 2008, 23:43

Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Foxears »

Hur många ämnen måste en läsa på FUTT-nivå som minst? Anledningen till frågan är att det finns två källor som säger olika.

Hemsidan säger följande:
"Sjätteårseleverna väljer 3 till 6 (absolut inte fler än 8) av dessa ämnen, som man fortsätter med i sjuan och tar sin FUTT-examen i [...]"

Och i uppflyttningstråden står det såhär:
"Om din karaktär går från femman till sexan måste du säga till vilka 2-8 ämnen den ska läsa i år 6-7 [...]"

Så är mingränsen 2 eller 3? Och är maxgränsen bara 8 rakt av, eller är den 6 med 8 i specialfall (alltså inte SL-tillståndspecialfall, utan mer den här karaktären är en galen pluggis utan dess like)?
Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Posts: 8126
Joined: 03 Feb 2008, 19:54

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Traxy »

Tänkte säga forumet, eftersom det är där som alltid varit enklast/snabbast att ändra, men det är en hybrid: två till sex, absolut inte fler än åtta. Ska man läsa sju eller åtta så måste det kunna motiveras, eftersom att läsa sex är rätt mycket. Liksom, att bli auror kräver att du läser fem ämnen enligt böckerna, och det får ändå anses vara en utbildning med rejält höga krav. Att vi har fler ämnen i SH än som egentligen är rimligt är för att det är svårt att tänka i andra banor än "men man läser ju jättemånga ämnen på gymnasiet" så alla vill läsa hur många ämnen som helst, trots att det inte är så brittiska A-levels fungerar, och FUTT är ju liksom magikernas motsvarighet. Plus att det ju är kul att plåga de små liven med läxor i fler ämnen än de egentligen behöver plugga för att ta examen. :hehe

Värt att notera är att varken SOS eller STF räknas in i hur många ämnen man får läsa eftersom de är kortare specialkurser. SOS är obligatoriskt i sexan, medan STF är frivilligt att välja i sexan ELLER sjuan.
Spirry
Husalf
Husalf
Posts: 2434
Joined: 11 Feb 2008, 19:45

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Spirry »

2 ämnen känns dock EXTREMT lite? Om vi säger att det "normala" är att man läser 5 ämnen så borde 5 ämnen bli en typ normal skolvecka, alltså ca 7 timmar om dagen = 35 timmar i veckan = 5 timmar i veckan per ämne. En elev som bara läser 2 ämnen borde rent logiskt sett inte få fler lektionstimmar i de ämnen hen läser, så alltså har personen ca 2 timmar med lektioner per dag. Känns väldigt slappt?
Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Posts: 8126
Joined: 03 Feb 2008, 19:54

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Traxy »

Man läser oftast bara två A-levels. Mycket egenarbete. ;)
Foxears
Husalf
Husalf
Posts: 2864
Joined: 01 Mar 2008, 23:43

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Foxears »

Fast det normala är väl inte fem ämnen, det normala är mer 3-4 ämnen. Sex ämnen är nån som verkligen gillar skolan eller satsar hårt på en utbildning (tänk folk som verkligen vill bli läkare och behöver högsta betyg i allt), medan 8 en galen människa utan socialt liv.

Schemalagt under FUTTär ju extremt lite tid, men det finns enormt mycket arbete som måste göras mellan lektionerna.

Så har jag spelat och Mathilda läser därför fem ämnen eftersom hon är lite pluggigare än snittet, men jag tänkte att hon ev skulle hoppa av ett till FUTT-proven. Diemos är rätt normal och läser fyra ämnen, men har ju också quidditch ovanpå det så han lär inte ha alls mycket fritid ändå.
Gaya
Husalf
Husalf
Posts: 783
Joined: 04 Mar 2008, 20:18

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Gaya »

Okej, enligt vad jag hittade (en förklaring av A-levels från BBC) så är det vanligaste att man tar fyra ämnen från början (i 6an/AS-level), och sedan släpper ett och fortsätter och tar examen med tre (i 7an/A-level). Detta med att separera på AS och A-levels är dock något rätt nytt, och det är ju inte säkert att Hogwarts har hängt med på och implementerat det än (om de alls kommer göra det).

Men ja, jag tror det hjälper lite att tänka på FUTT-nivå som det närmaste vi kommer till universitetskurser på SH. De har föreläsningar, och "labbar" i form av praktiska lektioner, men det krävs också väldigt mycket egenarbete. FUTT är inte bara svårt för att ämnena är svårare, utan också för att man har mindre lärarövervakning och måste jobba mer på egen hand.

En annan fråga som kom upp på IRC var om man kan gå om femman om man misslyckas med sina GET-prov till den grad att man inte blir behörig till något på FUTT-nivå. För vi antog att om man skulle få godkända betyg i de ämnen man vill läsa vidare på FUTT-nivå, men misslyckas katastrofalt i övriga skulle skolan vara mer "whatever, shit happens"? (Dvs, läser man sju grundämnen + två GETämnen, och man bestämmer sig för att man vill läsa vidare... TKH, MYT och LAT, och får bra betyg i dessa GET-prov, så kanske skolan inte bryr sig särskilt mycket om man får D/B/K i övriga ämnen?)

EDIT: Vill man verkligen sätta sig in i hur det funkar IRL kan man läsa Wikipedias artikel om GCE Advanced Level (UK).
Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Posts: 8126
Joined: 03 Feb 2008, 19:54

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Traxy »

Precis, Foxears. Tror också på Gayas förklaring - att man går på vissa föreläsningar/lektioner, men det mesta är helt upp till en själv att jobba med, så även om det är färre faktiska lektioner så är jobbet utanför desto mer omfattande.

Angående att misslyckas med GET-proven: så länge du får tillräckliga betyg för att kunna fortsätta i ämnena du vill läsa vidare så kvittar det vad du fått i betyg på de andra, eftersom de ändå inte är obligatoriska att läsa i sexan. Varför bry sig om ifall du fick K/B/D i AST, FMS, FVK, TDL, TFL och ÖRT om du inte måste läsa dem nästa år? Går man i fyran så måste man ju dock kunna tillräckligt för att kunna flyttas upp i femman eftersom de fortfarande är obligatoriska, men det är de inte i sexan. Att gå i sexan och ta examen i sjuan är ju trots allt inte obligatoriskt heller - man kan hoppa av skolan efter GET-examen utan att det anses superkonstigt.
Shetani
Sjukvårdare
Sjukvårdare
Posts: 1282
Joined: 19 Jun 2004, 18:16

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Shetani »

Tror frågan var just det, vad händer om du misslyckas så totalt att du inte kommer in på något ämne du vill läsa vidare på? Går det att gå om femman, eller är det bara att hoppa av Hogwarts?
Gaya
Husalf
Husalf
Posts: 783
Joined: 04 Mar 2008, 20:18

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Gaya »

Ja, det var två frågor,
1. Vad händer om man inte blir behörig till nåt på GET-proven, kan man gå om femman då?
och 2. Skolan bryr sig väl inte om man failar GETter man ändå inte behöver på FUTT-nivå?

2an har vi ju nu fått bekräftad, så det är ju 1an där som inte blivit helt besvarad än. :)
Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Posts: 8126
Joined: 03 Feb 2008, 19:54

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Traxy »

Enligt http://www.bbc.co.uk/news/education-18883541 så kan man ta om GCSE (= GET). Översatt till SH:
What should I do if I don't have the grades I need to do A-levels or vocational courses?
Firstly, don't panic. If you don't get the grades requested by the sixth form or college of your choice, approach them and see if they are prepared to be flexible.
På SH, om betygen NÄSTAN räcker fram till något, fjäska med läraren ON och se om de inte skulle kunna låta dig gå ämnet i alla fall. Det gjorde jag med Chris i MHB, eftersom hans TDL var ett snäpp för dåligt. Läraren gick med på det efter ett samtal ON.
What about retakes?
You could resit some of your exams. If you were close to the grade you needed, you may be able resit as early as November or January.
For modular GCSEs, you can resit individual units without retaking the whole thing, as long as you resit at least 40% of the qualification. But if you do worse in the resit, you can't use the grades from your first attempt.
If you are resitting several subjects or you need to improve your results significantly, colleges and schools are more likely to advise you to wait until next June.
Det skulle man väl kunna tolka som att de fortsätter i sexan, men får ta om GET-prov där samtidigt som man pluggar i sexan utan att behöva gå om femteårslektionerna i några enstaka ämnen. Alternativet är att gå om HELA femman och sedan sitta om ALLA prov om det krisar. Det nya betyget tar över, så om man gör om proven och får ett SÄMRE betyg än man fick från början så är det tyvärr det nya, sämre, betyget som gäller.

Eller, så klart, man kan rycka på axlarna och söka jobb eller starta eget. Tror vi har sagt att man ska kunna plugga hemma också, typ någon sorts magi-komvux.
Can I challenge my results?
If you feel strongly that your grades are wrong and do not reflect your ability, you can ask for a remark of your papers. Requests for remarking can only be done through your school or college. There is a fee for this service which is reimbursed only if there is a grade change.
Om du tycker att läraren som rapporterade in betyget gav dig för lågt betyg, prata med dem om saken OFF. Om de gav ett B och du tycker att det borde varit ett D och kan förklara varför så kan ni kanske komma överens om att ändra betyget. Hör sedan med rektorn eller SL om de kan ändra på betygssidan.
Shetani
Sjukvårdare
Sjukvårdare
Posts: 1282
Joined: 19 Jun 2004, 18:16

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Shetani »

I like. Ger många olika möjligheter till spel, beroende på hur karaktären är.
Liz
Husalf
Husalf
Posts: 2128
Joined: 24 May 2008, 14:13

Re: Hur många ämnen på FUTT-nivå?

Post by Liz »

TraXy wrote:Enligt http://www.bbc.co.uk/news/education-18883541 så kan man ta om GCSE (= GET). Översatt till SH:
What should I do if I don't have the grades I need to do A-levels or vocational courses?
Firstly, don't panic. If you don't get the grades requested by the sixth form or college of your choice, approach them and see if they are prepared to be flexible.
På SH, om betygen NÄSTAN räcker fram till något, fjäska med läraren och se om de inte skulle kunna låta dig gå ämnet i alla fall. Det gjorde jag med Chris i MHB, eftersom hans TDL var ett snäpp för dåligt. Läraren gick med på det efter ett samtal ON.
Åh, vad glad jag blir! Jag har nämligen tänkt ganska länge att Tania ska misslyckas med sin boggart på sin FMS-GET (because reasons), vilket ju lär leda till att hon blir underkänd, eller åtminstone får ett sämre betyg än vad som krävs/vill ha (kommer ej ihåg vad för FUTT-krav det är på FMS). Eftersom FMS trots allt är ett av hennes absoluta favoritämnen och verkligen något hon vill läsa på FUTT-nivå, kan detta förmodligen lösas genom ett samtal ON med läraren antar jag då :)
Post Reply