Katja Van Der Zee [S] (wheevil)

Locked
SORTERINGSHATTEN
Husalf
Husalf
Posts: 1325
Joined: 05 Feb 2009, 12:34

Katja Van Der Zee [S] (wheevil)

Post by SORTERINGSHATTEN »

Katja Danneel Van Der Zee; Potter's Bar, England

En regnig julikväll föddes en flicka vid namn Katja Van Der Zee. De första tre åren av hennes liv var hon enda barnet. Som de flesta barn utan syskon var dessa år fyllda av odelad uppmärksamhet och odelad kärlek. När Casper föddes raserades hennes värld. Kampen om föräldrarnas uppmärksamhet och kärlek började där och då. Istället för att hon fick allt som hon var van vid var hon nu tvungen att dela allt med en bror. Hon var allt annat än nöjd med tillvaron. Hon ville ha föräldrarna för sig själv och inte behöva dela uppmärksamheten med någon. Redan som liten visste hon vad hon ville ha ut av livet och det var inte en lillebror. Lite drastiskt skulle man kunna säga att hennes barndom slutade där. Föräldrarna krävde nu mer av henne. Hon skulle kunna ta ansvar för sig själv på ett annat sätt. Framför allt skulle hon kunna hjälpa till så gott en treåring nu kan hjälpa till med saker och ting.

I ett försök att göra sig av med den nya familjemedlemmen och återta den gamla ordningen förklarade hon för föräldrarna att bebisen var ond. Detta gjorde ingen som helst skillnad. Föräldrarna tänkte inte göra sig av med det nya barnet, vilket inte helt klart för Katja. Istället bytte hon taktik, till att vara elak mot Casper mer direkt. Att ta broderns leksaker, nypa honom och hitta på andra busstreck var inget mer än ett försök att få honom att lämna självmant. I längden gjorde inget av detta någon skillnad. Hon fick helt enkelt lära sig leva med att det fanns någon annan i hemmet som tog tid och uppmärksamhet från henne. Efter ett tag vande hon sig. Treåringen lärde sig att acceptera situationen, sin bror och att han skulle finnas där. Ju äldre Casper blev desto mer lekte de tillsammans och desto närmare växte de varandra. När Frederik kom tre år efter Casper tog hon det hela mycket bättre. Ansvaret som kom med ett andra syskon var till och med välkomnat. För den sexåriga flickan innebar detta en chans att visa sig duktig och behövd. Framför allt innebar det en chans att få tillbaka en del av den uppmärksamhet hon tyckte att hon gått miste om.

Än idag kan man se en hel del spår av föräldrarnas misstag. Medan Casper var nyfödd la de över alldeles för mycket ansvar på Katja. De gav henne inte heller tillräckligt med uppmärksamhet, vilket lett till att hon numera använder sig av ansvar som ett sätt att få uppmärksamhet. Ju mer ansvar hon tar desto mer uppmärksamhet får hon. uppmärksamheten kommer först och främst i form av beröm. Så snart hon gjort något ansvarsfullt ingen bett henne om får hon beröm. I viss mån är detta även en osäkerhet. Berömmet är något hon strävar efter och lyckas hon inte få det innebär det automatiskt att hon känner sig otillräcklig. Ur detta kom att hon är väldigt ambitiös. Hon vet att det inte duger att vara medelmåtta. Om hon inte är bäst är hon inte på något sätt tillräcklig.

När Fabian föddes var Katja nio och hennes känsla för ansvar redan väletablerad och mamman vid namn Medea fick därigenom en hel del hjälp. Denna hjälp kunde komma i olika former, allt från att hjälpa till att laga mat, till att städa, till att se till att bröderna tog på sig kläder. Att vara äldst till tre bröder har påverkat henne ganska mycket. Förutom att hon gärna tar ansvar så har det gjort henne väldigt pålitlig, väldigt bestämd och väldigt målinritad. Hon är inte en person man kan köra över utan en kamp. Ju äldre hon blev desto mindre rädd blev hon för att köra över folk i sin kamp att nå det hon vill. Föräldrarna Elijah och Medea var inte snåla med beröm till Katja, vilket har lett till att hon har en tendens att tro att hon är bättre än de flesta andra. Som äldsta barnet lärde hon sig tidigt att manipulera sina föräldrar. Detta för att småsyskonen inte skulle kunna komma undan med allting och sedan skylla ifrån sig på henne. Istället för att få bröderna att skylla på henne lyckades hon få dem att skylla på varandra. Då det inte lyckades fick hon istället föräldrarna att tro att det var någon av bröderna som gjort det hela istället men att de gick ihop för att sätta dit henne.

Katja är uppfostrad på samma sätt som de flesta flickor i hennes släkt är. Detta innebär till att börja med att hon kan spela piano och tränar balett på Maslowakademin. Flickan visade sig ganska tidigt ha talang för balett, och den väldigt ambitiösa flickan satte tidigt upp mål för hur långt hon skulle kunna nå. Hon utmanade hela tiden sig själv att bli bättre, vilket hon snabbt blev. När hon sedan började undervisas hemma visade det sig ganska snabbt att hon var intelligent också. Hemundervisningen skedde tillsammans med Casper och flera av kusinerna, vilket ledde till flera tillfällen för henne att visa upp vad hon lärt sig. Eftersom de personerna hon hade hemundervisning med är så nära släkt kunde hon hjälpa dem med sina läxor, något som hon också gärna gjorde. Familj är ändå familj, och familjen är man lojal mot.

Föräldrarna har även uppfostrat henne till att vara artig, vilket hon alltid är, utan undantag. Faktum är att hon ser ned på de som inte riktigt kan uppföra sig ordentligt. Sedan är hon inte alltid trevlig för det, utan hon kan vara väldigt nedlåtande när hon vill det. Hon är alltid trevlig mot släktingar och sådana hon på något sätt tror att hon kan ha nytta av att känna. Trots att hon i stort sett alltid är lätt att umgås med när man väl fått godkänt så kan det ändå vara svårt att få hjälp av henne. Hon gör nästan aldrig något gratis, om man inte råkar vara nära släkt med henne. Ber man henne om en tjänst kan man nästan räkna med att hon kommer kräva en tjänst tillbaka vid ett senare tillfälle. Lite som en bieffekt av detta har hon svårt att be andra om hjälp eftersom hon då ser det som att hon står i skuld till personen.

Inte nog med att hon är intelligent, hon är dessutom vacker. Vetskapen om båda dessa egenskaper kan få henne att verka en aning högdragen. Det mörkt rött hår som faller ned i vågor en bra bit nedanför axlarna. Som följd av hennes väldigt kreativa sida är håret nästan alltid uppsatt i olika frisyrer, de flesta av egen konstruktion. Flickan är ganska lång för sin ålder och dessutom ganska smal. Ansiktet är runt med mjuka linjer. Ögonen är stora och grön, läpparna är fylliga och saknar amorbåge. Hon har en uppåtnäsa, höga kindben samt mörka och smala ögonbryn.

När det var dags för Katja att börja på Hogwarts reste hon dit tillsammans med kusinen Asher. Eftersom Hufflepuff är det vanligaste elevhemmet inom släkten hade hon förväntat sig att hamna där, precis som Asher. Hon hade i alla fall inte väntat sig att hamna i Slytherin, speciellt inte eftersom båda föräldrarna gått i Ravenclaw och hon har en hel del släktingar både i Hufflepuff och Gryffindor. Nej, det blev Slytherin ändå, vilket inte var speciellt roligt för hennes del. Det fick henne att känna sig väldigt ensam och utelämnad, vilket hon inte upplevt sedan Casper fötts. Nu på Hogwarts hade hon hoppats på tryggheten av att gå i samma elevhem som någon hon känner. Helst av allt hade hon velat hamna i samma elevhem som Asher, eftersom de är jämngamla och gjort väldigt mycket tillsammans under sin uppväxt.

Hon skrev hem till sina föräldrar som förklarade för henne att det inte var så farligt att hamna i Slytherin ändå. Egenskaperna som utmärker de i Slytherin kan användas på ett bra sätt och de var övertygade om att hon skulle göra dem stolt. Vad gällande hennes rädsla att bli ensam visade det sig att hon hade ganska fel. Att dela sovsal med flera andra tjejer rådde snabbt bot på alla känslor av ensamhet. Det visade sig även att hon inte hade så väldigt mycket tid att umgås med Asher. Eftersom hon visste att hon vill nå långt som vuxen så måste hon få bra resultat i skolan. Många ämnen föll sig väldigt lätt för henne, vilket i slutändan gjorde att hon gjorde bra ifrån sig under slutproven. Katjas sätt att behandla de hon anser är mindre värda gjorde att hon under första året skaffade sig en hel del ovänner. Det hon ansåg vara viktigt var dock att skaffa sig nya kontakter, vilket hon tyckte att hon gjort när hon väl kom hem igen. Det blev ändå något fler kontakter än ovänner. Under den sommaren lyckades hon mogna en del, och framför allt Asher lyckades slipa ned några av hennes vassare hörn.

Till andra året på Hogwarts anlände hon lite vänligare, lite mer positiv. Hon insåg ganska snabbt efter ankomsten att hon saknat skolan mer än hon hade trott. Andra året blev ganska händelserikt på många sätt. Fastern Amanda fick missfall, vilket såklart påverkade kusinen Asher mycket då Amanda är Ashers mamma. Hon försökte stötta honom så mycket som möjligt och växte i och med det som person. Även om hon kanske inte blev så väldigt mycket vänligare så blev hon om inte annat mer benägen att förstå att alla inte alltid har det så bra. Trots den omtumlande händelsen med fasterns missfall så förbättrades Katjas betyg. Kanske för att hon nu inte hade precis lika mycket nytt som pockade på hennes uppmärksamhet. Visserligen fanns det mycket kvar att utforska, men trapporna som rörde på sig var inte lika kul längre. Inte heller var det lika kul att stanna upp och prata med någon tavla. När hon lämnade skolan var det med ganska mycket förväntan inför det tredje året, för det tredje året innebär tillvalsämnen som hon såg fram emot!

Locked