Skoluniformen

Här ställer ni frågor om rollspelet och allt annat ni vill ha svar på, oavsett vad saken gäller. Allt ifrån hjälp med skolarbeten till datorsupportfrågor och filosofiska spörsmål. :)
Forum rules
TÄNK PÅ att döpa din tråd så informativt du kan efter vad du ställer för frågor. Ska du ställa frågor om vem som är elevhemsföreståndare så döp tråden exempelvis till "Vem är Elevhemsföreståndare?"
På det sättet är det enklare för andra att hitta om deras fråga redan ställts och besvarats istället för att starta en helt ny tråd. ADMIN har rätt att ändra topic i trådarna så de bättre passar frågorna i själva tråden.

Se om en liknande fråga den du vill ställa finns här, innan du ställer en fråga om rollspelet! Läs också FAQ, Regler samt Internetrollspelande för Newbies innan du ställer en fråga om något som rör SH. Det mesta finns nämligen besvarat där. Frågor om hemsidan/forumet/IRC ställs i Reparo! Frågor om Magivärlden och Utländska skolor ställs i det andra forumet.
Post Reply
Gaya
Husalf
Husalf
Posts: 783
Joined: 04 Mar 2008, 20:18

Skoluniformen

Post by Gaya »

Okej, eftersom jag nu har skaffat en karaktär som verkligen bryr sig massivt om sina kläder så började jag fundera på detta med skoluniformen. Jag hittar info om detta både i Regler->Hogwarts (Sektion A: Klädkod), och Frågor och Svar->Hogwarts->Hur ser skoluniformen ut? (och delvis följande två frågor också)...
§4 Skoluniformen består av:
 • Grå jumper med elevhemmets färger i halslinning och vid handleder
 • Vit skjorta (pojkar)/blus (flickor)
 • Slips i elevhemmets färger
 • Svarta, formella byxor (pojkar)/Svart kjol, ej kortare än en tum ovanför knät (flickor)
 • Svarta, formella skor (inga kängor, gympaskor, flip-flops, högklackat eller sandaler)
 • Svarta eller mörkgrå strumpor (knästrumpor för flickor)
 • Svart klädnad med elevhemmets emblem på bröstet (för inom- och utomhusbruk beroende på temperatur)
 • Svart mantel med elevhemmets emblem på bröstet (för utomhusbruk)
 • Halsduk i elevhemmets färger (för utomhusbruk)
 • Svart, toppig hatt (att bäras vid formella tillställningar)
Detta finns att tillgå:
 • Vit skjorta
 • Slips, randig i elevhemmets färger
 • Svarta byxor (pojkar), svarta knäkjolar (flickor)
 • Stickad, grå cardigan med elevhemmets färger i smala band runt halslinning + handleder
 • Svarta sockor (knästrumpor för flickor)
 • Svart klädnad med elevhemmets emblem på bröstet, med foder i en diskret, mörk färg som matchar elevhemmets huvudfärg
 • Stickad halsduk, randig i elevhemmets färger
 • Stickade vantar (tunna), grå med i elevhemmets färger i smala ränder runt handleden
 • Stickade vantar (tjocka), i elevhemmets färger
Kort sagt, så kör vi på klädstilen från tredje till åttonde filmen!
Så, jag har lite frågor om detta, eftersom det inte verkar helt stämma ihop...

1. Jumper och cardigan är i min erfarenhet inte samma sak. Jumper är en "vanlig" tröja (som man trär över huvudet), medan cardigan är en tröja som knäpps där fram. Så, vilket gäller?
2. Skolreglerna specifierar "blus" för tjejer, men i FAQ har alla skjorta.
3. FAQ specifierar inte något om skor.
4. Enligt reglerna får man välja mellan svarta och mörkgrå strumpor, i FAQ gäller bara svarta.
5. Skolreglerna nämner en mantel som inte finns i FAQ.
6. Skolreglerna nämner en hatt som inte finns i FAQ.
7. FAQ nämner vantar som inte finns i skolreglerna.

Så ja, dessa visioner passar inte helt ihop, och jag skulle vilja veta vilket det är som gäller.

När jag sökte efter bilder på Hogwarts uniform hittade jag denna, och tänkte den kan vara bra att ta upp i sammanhanget, som referens (när jag pratar om dessa nedan numrerar jag dem i ordning övre raden 1-4, nedre raden 5-8:
Image

Så, mina egna tankar om detta är: jag förstår om vi väljer att satsa på cardigans (som i #6), jag kan absolut köra på att tröjan i #3 inte är aktuell (även om jag personligen gillar den looken). Det jag undrar är om vi kan ha en cardigan-väst? Dvs, som en kombination mellan #1 och #6, en väst som knäpps ihop. Tänker att det vore ju ett trevligt mellanting att ha när det börjar bli varmt ute...
Jag förstår att hur fin #5 än är så lär den inte hamna inom ramarna för skoluniformen...
Finns det någon möjlighet för tjejer att välja att ha byxor istället för kjol?
Måste strumpornas färger specifieras så helt exakt? Kan man kanske specifiera att strumporna ska vara enfärgade eller "neutral färg", möjligtvis med elevhemsränder? Tänker att vita strumpor vore rätt roligt att kunna ha ibland, liksom. Sådär, som ett litet enkelt sätt att kunna bli liiiite individuell...
På tal om strumpor, måste det verkligen vara knästrumpor? Känner att det vore rimligt att kunna välja att ha strumpbyxor istället, särskilt om vintern... (och SÄRSKILT om de nu måste ha kjol året om)...
För pojkarnas del, finns någon möjlighet till kortbyxor, som i #8? Än en gång tänker jag på hur det blir när det börjar bli varmt...
Och på tal om det, för båda könen... kortärmad skjorta?
§1 Under lektionstid skall skoluniform alltid bäras. Jumper och spetsig hatt är frivilligt.

§2 Ledig klädsel, däribland mugglarkläder, är endast tillåten efter skoltid, så som på kvällar, samt helger och helgdagar. Under Quidditch- eller klubbaktiviteter ska kläder anpassade för ändamålet användas.
9. Måste man ha skoluniform?

JA! Så länge det pågår undervisning är det krav ifrån skolan att eleverna ska vara klädda i full skoluniform. Att gå klädd i vardagskläder på skoltid bestraffas med poängavdrag och i vissa fall också strafftjänst. Upprepat användande av vardagskläder leder till avstängning ifrån lektionerna för karaktären.
Okej, så detta stämmer rätt bra ihop, fast jag undrar lite vad "under lektionstid"/"så länge det pågår undervisning" innebär - är detta mellan specifika klockslag, eller får man byta till egna kläder så snart man är klar med sin sista lektion för dagen? Om man har astronomi på kvällen, får man byta till egna kläder under eftermiddagen om man vill, och sedan byta tillbaka när det är dags för kvällslektion, eller måste man ha skoluniform tills man är helt klar för dagen?
§3 Endast diskret sminkning och kroppssmyckning är tillåten. (OFF: Omyndiga elever behöver föräldrarnas tillstånd/intyg till att skaffa en piercing eller tatuering, och den måste kunna döljas under kläderna.)
...
§5 Inga modifikationer av skoluniformen är tillåten.
Vad räknas som "modifikationer"? Modifierar man den om man har ett kul skärp, sätter på sig lite roliga knappar, eller viker upp skjortärmarna? (Jag förstår att detta (precis som sminkning) till viss del nog kan variera från lärare till lärare, men... ja, som tumregel i alla fall)...

Finns några regler för egna accessoarer som halsband, armband, ringar, osv? Går det in under "diskret kroppssmyckning", eller handlar den punkten mer om piercingar/tatueringar?

Hur stor variation finns det egentligen i Hogwarts-uniformen? Jag tänker lite, är det verkligen ett helt enhetligt snitt på kläderna, eller får man ha vad man vill så länge det uppfyller kraven? Tänker liksom i exempel 1-4 ovan så finns ju fyra olika varianter av kjolar, men alla fyra uppfyller ju kravet på "knäkjol", så... borde vara okej? Eller?

Som sagt, jag har en hel del funderingar kring detta nu... ;)

Vaniljtea
Husalf
Husalf
Posts: 1393
Joined: 19 May 2008, 18:52

Re: Skoluniformen

Post by Vaniljtea »

Jag har i princip spelat på en blandning av de olika reglerna, att det finns jumper, cardigan, väst, pull-over, kortärmade och långärmade skjortor (tror inte jag spelar på blus), och någon form av veckad knäkjol för de som bär kjol. Vad gäller accessoarer som smycken så har jag definitivt spelat på att Aalia haft en hel del olika, och ingen har reagerat på det, likaså med hennes "glammiga utan att vara överdriven" sminkning som jag nog ofta ger henne, och hon går inte en dag utan nagellack.

Tänker att det vore roligast om det fanns ett antal olika variationer att använda, om folk har köpt dem från olika ställen, några har begagnade kläder som kanske inte är helt standard längre (Willot-systrarna har det definitivt), olika affärer kanske säljer något olika saker (typ skjortor, byxor, kjolar) men de är ändå snarlika. Ser man på skolbarn i England så har jag uppfattat det att så ofta är fallet. Likaså har pojkarna ofta kortbyxor under sommarterminen, av det jag sett.

Vita strumpor vore ju kul om man fick ha, kanske ska det vara elevhemsfärgsränder på de också dock. Skor känns som att det borde finnas någon regel i stil med "lämpliga skor, inte högre än X mm klack, inte stövlar" men kanske inte totalförbjuda allt som inte är platt sula? Vet inte hur strikt det borde vara. Någon har väl en karaktär som är pojke som går i kjol, och om inte det uppmärksammas så borde väl de flickor som vill få gå i byxor, men det ska kanske diskuteras.

Foxears
Husalf
Husalf
Posts: 2864
Joined: 01 Mar 2008, 23:43

Re: Skoluniformen

Post by Foxears »

Jag spelat på att Selma har byxor och att hon fick det för att de på klädbutiken trodde hon var pojke när hon växt ur sin första klädnad inför tvåan eller trean... Ingen har reagerat på det, allra minst hon själv som inte riktigt bryr sig alls.

Precis som Tea skriver så har även jag spelat på att det finns utdaterade modeller som är okej. Redan i Paiges bakgrund så nämns det att kjolarna hon kommer över i secondhandaffären inte längre är standarden. Happy började Hogwarts med sin fars gamla skolklädnad och om den inte var utdaterad så var den iaf tydligt begagnad. Angående blus vs skjorta så tror jag att jag skrivit blus på Paige någon gång... Tänker mig att även det är nån lite mer utdaterad variant dagens uniform. Även om hon främst använder sina bröders begagnade skjortor.

Post Reply