Jacqueline Van Der Zee [S] (Sippi)

Post Reply
SORTERINGSHATTEN
Husalf
Husalf
Posts: 1325
Joined: 05 Feb 2009, 12:34

Jacqueline Van Der Zee [S] (Sippi)

Post by SORTERINGSHATTEN »

Jacqueline Zoe Van Der Zee
Norwich, England
Storbritannien

“Skit, skit skit”, mumlar Jacqueline Van Der Zee och reser snabbt den lila parfymflaskan. Korken i form av en rosa lilja satt tydligen löst och det hade räckt med att Jack, som var på väg att ta fram tandkrämen ur badrumsskåpet, stött till den för att hon skulle lyckas välta ut sin mammas älsklingsparfym och se halva innehåller försvinna ner i handfatet. Fan. Men aja, inget att göra åt saken nu. Sextonåringens båda föräldrar är båda borta på jobbuppdrag och kommer inte tillbaka förrän i tidigast imorgon; så den dagen, den sorgen.
Hon snappar åt sig tandkrämstuben, klämmer ut lite på tandborsten och börjar borsta tänderna. De gröna ögonen letar sig upp till spegeln och wow, vilken skönhet som tittar tillbaka. Klockan är visserligen redan lite över elva, men fortfarande är det röda, hyfsat långa håret uppsatt i den slarviga knut hon sovit med högt uppe på huvudet, pannan är glansig och full med antydningar om de finnar som snart kommer kika fram och läpparna torra, Dessutom är det en beundransvärd mixmatch hon kvällen innan fick till med det prydliga pyjamaslinnet i ljusblå nyans med spetskanter tillsammans med de säkert fem år gamla rödrutiga pyjamasbyxorna, som nästan har vuxit med henne under åren.

När tänderna är rena sköljer hon ansiktet några gånger med kallt vatten för att vakna till och lämnar därefter badrummet. På en byrå i hallen samsas en familjebild från när Jack var liten med en fruktskål som hon tar två röda äpplen från. I hennes mammas ögon är de tänkta som dekoration, men vad gör de för nytta om man inte får äta dem? Det inramade fotografiet ler stort åt henne; den rödhåriga mamma Maeve, långa pappa Aaron, hennes tre år äldre syster Evangeline och Jack själv. Aaron arbetar som revisor i familjeföretaget Van Der Zees Trolldrycker och Maeve som en blandning av hemmafru, frilansande journalist och utgiven författare.

Jack tar ett bett av äpplet och går sedan in på sitt rum. Sedan Evangeline, eller bara Evan som hon kallas, flyttade hem till sin hippepojkvän i Swindon har hon fått ta över systers större rum med wasabigröna väggar och stora fönster ut mot vägen. Snabbt ställdes sängen in i den halva hexagon som fönstren bildar och böcker travades i fönstersmygen, garderoben och bokhyllan flyttade in och väggarna täcktes av bilder som den fotointresserade tonåringen både tagit själv eller fastnat för i tidningar och på skivomslag.

“Frukost”, säger hon kort och kastar äpplet mot den mörkhåriga flickan som ligger på sängen.. Hon hade hoppats på att bästisen Lola skulle fånga det, men icke. Äpplet stöter till en av boktravarna som välter ner i sängen, där äpplet tillslut också hamnar.
“Snyggt värre”, svarar Fabiola, som Lola egentligen heter, och plockar upp äpplet. Som svar får hon en retsam grimas och Jack hoppar upp bredvid henne i sängen. Tillsammans börjar de stapla upp böckerna igen, men Jack stannar till när hon får tag i boken “De mest magiska åren 2 - livet som tonårsförälder”. Hon vänder på den och möts av en bild av hennes mamma som kramar om Evan och henne själv. Visst har de sina likheter, hon har ärvt sin mammas röda hår, näsa och de gröna ögonen, men längden och den smala figuren kommer däremot från hennes far. Ovanför bilden står en kort text om dess författarinna, som Jack vid det här laget (tyvärr) nästan kan helt utantill. Maeve Van Der Zee är frilansjournalisten som år 2000 gav ut boken “De mest magiska åren - livet som småbarnsförälder” om livet med döttrarna E och J, och är nu är tillbaka tretton år senare. Uppföljaren hjälper dig med hur du bäst hanterar att barnen börjar på Hogwarts, skaffar pojkvänner och börjar raka benen. Vad bjuds det på för mat när E tar hem sin pojkvännen, vad är en lagom första BH till J och hur mycket är rimligt att ge dem i månadspeng? Maeve Van Der Zee ger dig svaret svaret på detta och mycket mer, i “De mest magiska åren 2 - livet som tonårsförälder”. Jack skakar på huvudet, det är inte vilka två böcker som helst som hennes mamma har gett ut, utan två om mammalivet där Jack och Evan då och då är återkommande karaktärer. Jacqueline var så liten när den första boken kom att det mest bara var kul att se en bild på sig själv på en bok, men när den andra släpptes under henne tredje år på Hogwarts var det inte lika roligt. Hennes elevhemskamrater läser förhoppningsvis inte handböcker i föräldraskap, men deras föräldrar gör och det var några rätt tuffa veckor som följde när kompisar fick brev med frågor om det inte var Jacqueline Van Der Zee i deras årskurs som var J, om hon fortfarande är tillsammans med Ravenclawpojken med gyllene lockar och frågor om hon skaffat någon spetsbh än som ropades i korridorerna.

Förutom det har hon haft en bra skolgång hittills. Första kvällen sorterades Jack in i Slytherin, tack vare sina mer ambitiösa och manipulativa sidor. Det senare är det dock sällan andra som är så värst medvetna om, då det allra oftast tar form av ett intresse för att samla information om folk. Standardgrejer som var människor kommer från, hur familjen ser ut, civilstatus och vilken favoritfärg de har javisst, men hon brukar även vara bra på att locka fram djupare saker som drömmar, rädslor och hemligheter. Överlag tycker Jack att det är roligt att lära känna folk och att pussla ihop alla delar som bidrar till att personen är just den den är, men visst finns det en baktanke. Samlar en ihop tillräckligt mycket fakta om någon är det lätt att använda det mot personen vid senare tillfälle, på ett eller annat sätt. Än så länge har den rödhåriga tösen inte haft allt för stor användning av sitt förråd, men det har ändå blivit en vana att samla på sig“utifall att”, för när det väl dyker upp ett tillfälle brukar Jacqueline inte vara sen med att använda det.

Efter att både Jack och Lola den 1 september sorterats in i Slytherin, hamnat framför varandra vid Slytherinbordet och gått med i skolkören fick hon snabbt sig en bästa vän, vilket var skönt i ett elevhem fullt av kyliga, mugglarhatande snobbar. Såklart umgicks de med andra också, men det var ändå alltid de två. Hon vande sig snabbt vid skolan och betygsmässigt låg hon i snitt på Ö. Det var en tänkande elvaåring som satte sin fot på skolan och tack vare det var betyget i Trollkonsthistoria högre än snittet, tillsammans med Förvandlingskonst. Astronomi däremot visade sig snabbt inte vara Jackies ämne och där landade hon på ett knappt godkänt A.

Jacks andra år flöt på i liknande stil, förutom att Kvastflygning inte längre stod på schemat - något som hon faktiskt måste erkänna var lite skönt. Visst kan det vara roligt att flyga och sådär, men som ett ämne en gång i veckan blev det lite tråkigt efter Följa John i mängder och tråkiga övningar på att kasta klonkar. All quidditchteori dessutom, som Jack förstår att de mugglarfödda eleverna behöver, men som hon som magikerfödd redan har koll på och inte tycker det är jätteroligt att läsa om igen och igen. Hon och Lola fortsatte i skolkören och betygen förändrades inte så mycket, varken till det bättre eller sämre.

Trean innebar däremot många förändringar. För det första läste Jack tre nya ämnen: Maskeringsmagi, Skötsel och Vård av Magiska Djur och Filosofi. Speciellt det sistnämna blev snabbt en favorit för liksom hallå, ett ämne bara för tänkande, funderande och analyserande! Någon månad in på höstterminen när läxberget började bli lite för stort i och med de extra ämnena tog bästisarna även det gemensamma beslutet att sluta i skolkören. Visst tyckte Jack om kören, men i det här fallet prioriterade hon hellre läxorna och då föll det bort från schemat. I början av vårterminen gavs hennes mammas bok ut och karusellen snurrade igång i några veckor. Pojkvännen som hon blivit tillsammans med i oktober tyckte det hela var för jobbigt och gjorde slut, vilket resulterade i ett hjärtekross på hela. En inte alltför rolig termin, vilket visade sig på betyget i framförallt Astronomi, där hon halkade ner på sidan för icke-godkänt, plus en del sänkningar från Ö till A i andra ämnen.
Årskus tre blev även året då hennes kamera mest av en slump följde med i skolväskan i början av läsåret. Där låg den nästan hela höstterminen, men när karusellen drog igång under våren plockade hon fram den och började fota allt mer och mer. Det var rätt skönt att ha något att skingra tankarna med och riktigt gotta ner sig i, och fotografering toppade snart hennes lista över favoritsysselsättningar. Efter ett tag kom även insikten att hon ville arbeta som fotograf i framtiden, och till skillnad från yrken som artist, författare och trolldomsminister som hon i några veckor drömt om tidigare var det här en idé som stannade kvar och väldigt snabbt blev väldigt självklar.

Fyran blev lite av en nystart för Jacquelines del. Med boken och pojkvännen till stor del bortglömda kunde hon ägna lite mer fokus på skolarbetet och hon jobbade upp de sänkta betygen. Höjde sig så mycket i de andra ämnena gjorde hon dock inte, efter att ha insett att nej, en fotografs betyg är det ingen som kommer bry sig om så länge hon har åtminstone godkänt i allt och klarar av examen. Ambitiös när det kommer till saker har hon alltid varit, men nu flyttades fjortonåringens fokus. Det var inte längre betygen som stod i centrum, utan fotograferingen. Skulle hon lyckas med sin yrkesbana var det inte betygen som gällde, utan envishet, drivet och skicklighet - vilket alla är egenskaper hon ansåg sig besitta. När tiden väl kommer kommer hon jobba på det tills hon fixar det, och tills dess var det bara att öva vidare. Det var även det sista året då båda systrarna Van Der Zee gick på skolan tillsammans.

Femman lyckades bli en ganska bra blandning av typiskt tonårsbeteende - med fester, alkohol och kyssar - och tankar på det kommande vuxenlivet i och med GET-proven, som absolut gick bättre än förväntat för Jacks del, och valet om vilka ämnen hon skulle fortsätta läsa på FUTT-nivå. Alternativen var oändliga: botare, skomakare, jurist, trolldomsminister, journalist, professor, forskare, författare, ekonom, arkitekt. Fler av hennes vänner hade stora problem med att välja, vilket hon absolut kunde förstå, och tyckte därför det var väldigt skönt att redan veta vad hon ville arbetade med sedan.Frågan var mer vilka ämnen som kan vara passande att läsa om en vill jobba som fotograf, men där hjälpte hennes elevhemsförestånade henne och hon valde Trollformellära, Trolldryckskonst, Maskeringsmagi, Filosofi och Förvanlingskonst.

När alla böcker är upptravade igen hamnar Jack på något sätt i en positionliggande tvärs över sängen, över Lolas ben och med huvudet hängande utanför sängkanten.
“Nej men vad säger du?” börjar hon och kravlar sig upp i sittande position. Klockan närma sig halv tolv och sextonåringens mage börjar göra sig påmind om att den inte fått mer än ett äpple hittills idag. “Lite mer frukost kanske?”
Post Reply