Nykomling i SH? Hej och välkommen!

Tänkte ta och berätta lite om hur SH fungerar, för det är alltid bra att veta - särskilt om man är alldeles ny.

Vad är SH?

SH är ett rollspel som i första hand utspelar sig på Hogwarts Skola för Häxkonster och Trolldom i Storbritannien. Spel pågår även i andra delar av den magiska världen, både inom och utanför Storbritannien. Det går att spela på Beauxbatonakademin i Frankrike och Durmstranginstitutet i Ryssland, samt i alla de länder som dessa skolors elever och lärare kan komma ifrån, t.ex. Irland, Schweiz och Bulgarien.

Vi har lånat JK Rowlings byggnader och prylar, men karaktärerna från böckerna finns inte hos oss - med andra ord är det inte Dumbledore som är rektor, Hermione som är toppeleven och Snape som glider runt nere i fängelsehålorna. Vi har våra egna karaktärer istället, eftersom vi tycker det är mycket roligare.

Vi försöker hålla spelet realistiskt och så troget böckerna som det går. Därför fäster vi stor vikt vid detaljer, men det är för allas trevnad. Rollspelet utspelar sig ju inte i Sverige, trots allt, och även om länderna i vissa fall kan likna varandra så finns det ändå kulturskillnader som är värda att ta vara på. SH är till för dem som tycker om att skriva på ett eller annat sätt, och gärna de som vill bli bättre på kreativt skrivande. Eftersom det bästa sättet att bli bättre är att öva så är SH ideal för detta syfte; vi skriver alla delar av en berättelse så snart vi postar ett inlägg! Det är ett av skälen till att vi ställer vissa krav på spelarna, t.ex. att ha en godkänd bakgrund för att kunna spela.

Får jag vara med?

Ja, om du är minst elva år gammal, pratar (skriver) svenska och har läst minst en Harry Potter-bok. Det är gratis att vara med i SH.

Hur fungerar det att rollspela?

SH är ett forumrollspel, så det man gör när man rollspelar är att skriva noveller eller bara kortare snuttar med text om vad ens karaktär gör, säger, tycker o.s.v. Här är ett exempel på ett rollspelsinlägg:

"Inga fler vårtor... som tur är?" svarar Verruca klentroget. "Vadå tur? Det är förskräckligt synd att ni inte har fler vårtor, ska jag be att få tala om!" Hon ställer sig med armarna i kors och ser bestämd ut, innan hon veknar något. Flickan hade ju trots allt sagt något om att hennes mamma hade tagit bort en vårta från handen! "Får man lov att fråga hur er mor gjorde för att ta bort den där vårtan, förresten?" Hon sträcker sig efter Aprils hand för att kunna inspektera den, men blir besviken när hennes egna händer bara passerar rakt igenom istället för att lyfta upp den.

För en lite mer ingående genomgång av hur man rollspelar i textbaserade rollspel på Internet, se Internetrollspelande på SH.

Vem bestämmer?

Riksdag, regering och statsminister i SH är Spelledarrådet, som består av ett par spelledare ("SL") med olika ansvarsområden. Det är dem man frågar om man vill skaffa en specialkaraktär eller hitta på saker som inte hör till vardagen och de som bestämmer allting som rör rollspelet både ON och OFF. Spelledarnas ord är lag och ska respekteras. Har man något att ta upp med dem gör man det genom att skicka ett PM till SPELLEDARRÅDET i forumet, eller genom att gå till Ugglepost och skicka en uggla med ämnet "Ärende till Spelledare".

Hemsidan

Just nu är du på SHs hemsida. Den är till för att hålla reda på våra karaktärer, vilka lektioner de har gått på och liknande. De som spelar lärare kan rapportera in lektioner, poängförändringar och straff. De som har elever kan uppdatera information om sin karaktär, men det är frivilligt. Om du bara precis har skaffat ett konto och är inloggad så kan du inte göra så mycket mer än att uppdatera din profil - och anmäla en karaktär såklart! Det finns med andra ord inte så jättemånga roliga funktioner på själva hemsidan, utan den är mest till för att organisera allting. Det roliga händer på forumet, som vi strax kommer till!

Skaffa ett hemsidekonto

Om du vill kunna skapa en karaktär i rollspelet måste du ha ett hemsidekonto och ett konto i forumet. När det gäller att skaffa ett konto på hemsidan, tänk på följande:

 • Om du har ett användarnamn du använder på andra ställen på nätet så är det okej att använda det här också. Använd inte ditt riktiga namn.
 • Undvik stötande användarnamn.
 • Använd ett riktigt användarnamn, inte karaktärsnamn:
  1. Säg att du väljer att kalla dig "Delia Smith" som användarnamn och sedan anmäler du en karaktär med det namnet. Namnet blir underkänt. Då blir det lite förvirrande att du kallar dig Delia Smith men din karaktär heter något helt annat.
  2. Du skaffar en till karaktär. Plötsligt är det inte lika roligt att heta Delia Smith och spela Delia Smith och Gordon Ramsey.
  3. Det är snyggare när det står "Delia Smith (Jupit3r)" än när det står "Delia Smith (Delia Smith)"... och du verkar betydligt mer fantasifull också.
 • Tänk på att använda samma namn både på hemsidan och i forumet! Din karaktärsanmälan kommer att underkännas om Sorteringshattarna inte hittar samma namn på båda ställena.
 • Skaffa bara ETT konto på hemsidan och i forumet! Är du inte nöjd med namnet du valt kan du kontakta en administratör som kan ändra namnet åt dig istället för att skapa ett nytt.
 • Undvik namn ur HP-böckerna/filmerna som användarnamn. Vi skapar våra egna karaktärer i rollspelet, och att spela någon ur böckerna är inte tillåtet.

Så, sammanfattningsvis: Hemsidekonto betyder att du kan anmäla en karaktär till rollspelet och det är i princip allt, så länge du inte har en karaktär. Använd ett användarnamn som du har kommit på själv.

Forumet

För själva rollspelandet har vi ett trevligt forum. Där hittar du allt som har med rollspelet att göra, från lektionssalarna på Hogwarts till Diagongränden till Durmstrang. Det finns även några delar av forumet som är till för saker som inte hör direkt till rollspelet.När du skaffar ett konto i forumet och loggar in så kommer du att kunna se fler avdelningar än du kan när du inte är inloggad. Du kommer inte att kunna skriva svar i några avdelningar där man skriver om sina karaktärer ("ON" kallar vi det när vi skriver om våra karaktärer, medan "OFF" är när vi pratar vanligt) förrän du har fått din första karaktär godkänd. Tills dess får du hålla till godo med OFF-avdelningarna och att tjuvläsa i ON-avdelningarna. Om du läser i ON-avdelningarna så ser du ju hur det går till att rollspela på SH, vilket är hela anledningen till att du överhuvudtaget kan se dem. ;)

SH har många medlemmar, men alla sitter inte vid datorn hela tiden, så det kan ta flera timmar (ibland flera dagar) innan någon postar ett svar på ett inlägg. Om du postar en fråga i forumet så får du helt enkelt hålla dig till tåls. Din fråga kommer att besvaras av någon så snart första bästa person med ett bra svar har sett ditt inlägg. Om en sådan person är inloggad just då kanske det bara tar ett par minuter innan svaret kommer. Annars kan du titta på annat och komma tillbaka några timmar senare och se om någon har svarat då. Posta med andra ord inte samma fråga igen bara för att ingen har skickat svar på den med en gång. Din fråga besvaras så snart det finns någon i närheten som kan svaret.

Skaffa ett forumkonto

 • Du måste registrera dig i forumet för att en karaktärsanmälan ska kunna tas omhand. Använd samma användarnamn som du använde på hemsidan. Om du råkade använda ett namn ifrån HP där och inte kan använda det i forumet, anmäl ett annat namn i forumet och kontakta en administratör och be dem byta namn på ditt hemsidekonto.
 • Om du har ett användarnamn du använder på andra ställen på nätet så är det okej att använda det här också. Använd inte ditt riktiga namn.
 • Undvik stötande användarnamn.
 • Tänk på att använda samma namn både på hemsidan och i forumet! Din karaktärsanmälan kommer att underkännas om Sorteringshattarna inte hittar samma namn på båda ställen.
 • Skaffa bara ETT konto på hemsidan och i forumet! Är du inte nöjd med namnet du valt kan du kontakta en administratör som kan ändra namnet åt dig istället för att skapa ett nytt.
 • Undvik namn ur HP-böckerna/filmerna som användarnamn. Vi skapar våra egna karaktärer i rollspelet, och att spela någon ur böckerna är inte tillåtet.

När du skaffat ditt forumkonton kan du logga in i forumet, uppsöka "Förstaårselever häråt!"-avdelningen och posta ett litet inlägg där du säger hej och presenterar dig.

Sammanfattningsvis: Forumet är där all magi utspelar sig! Registrera dig så kan du vara med och leka.

Rollspela

Skapa ett karaktärsnamn

För att skapa en karaktär i rollspelet behöver du först och främst ha skaffat ett konto på hemsidan och ett konto i forumet. Om du har gjort det, logga in på hemsidan, klicka på "Medlemmar" och sedan "Ny karaktär", välj skola, och följ anvisningarna där. Tänk på att du inte får anmäla ett namn som finns i eller är för likt ett som finns i HP-böckerna! Du kan heller inte spela en släkting till någon av personerna i HP-böckerna.

Skriva bakgrund

När ditt namn blir godkänt får du ett PM som säger att du ska skriva en bakgrund. Det står också vad som ska finnas med i bakgrunden för att den ska godkännas. En bakgrund är en beskrivande berättelse om karaktären, om hur hen ser ut, hur de är, var de kommer ifrån och liknande.

 • Det är du som har i uppgift att beskriva karaktärens personlighet så bra att Sorteringshatten förstår vilket elevhem du vill att hen ska hamna i!
 • Du behöver inte vara någon Nobelprisvinnare för att få bakgrunden godkänd, men tänk på att kolla rättstavning innan du skickar in den.
 • Låt bli att överdriva, som t.ex. att din karaktär är jättevacker och jättebäst på allt den prövar på.
 • Din karaktär är bara elva år gammal när de börjar på Hogwarts.
 • Hogwarts utspelar sig på de Brittiska öarna, och varken Storbritannien eller Irland är som Sverige.
 • Bakgrunden ska vara på minst 500 ord för att kunna godkännas. Här hittar du den inbyggda ordräknarfunktionen i några vanliga ordbehandlingsprogram:
  • Microsoft Word: Antal ord står längst ned i vänsterkanten. (Äldre versioner: "Verktyg" > "Räkna ord".)
  • Microsoft Works: Gå in på "Verktyg" och sedan "Räkna ord".
  • OpenOffice.org Writer: Gå in på "Tools" och sedan "Word count", alternativt "File" > "Properties" > "Statistics".
  • Google Docs: Gå in på "Tools" och sedan "Word count".

Vem godkänner karaktärer?

Det är Antagningskommittén som tar hand om alla namnanmälningar och inskickade bakgrunder. Personerna där kallas för Sorteringshattar, eftersom det är de som bestämmer i vilket elevhem din karaktär hamnar i när de godkänns. Du når dem enklast genom att skicka ett forum-PM till användaren SORTERINGSHATTEN.

Om du vill veta mer...

...Så finns det en hel avdelning med frågor och svar som nykomlingar brukar ställa! Om du tar en span där innan du ställer en fråga i forumet får du en kanelbulle: Frågor och svar (FAQ): Nykomling