Internetrollspelande på SH

Ett bra sätt att förstå hur man rollspelar i forumet är att se hur andra gör, men det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna. Läs igenom detta, så förstår du kanske lite bättre hur vi rollspelar här på SH! :)

ON = i spelet, saker som lektioner och andra spel. Helt enkelt vad din karaktär gör, säger och känner.
OFF = utanför spelet, när man pratar rent allmänt och umgås med andra spelare. Om du behöver nämna något OFF i ett rollspelsinlägg skriver du detta inom paranteser.

Ledande spel

På SH skriver vi inlägg i nutid (presens), och vi spelar inte ledande. Ett ledande inlägg betyder att man skriver vad en annan spelares karaktär gör. Du spelar bara dina egna karaktärer, ingen annans. På samma sätt kan ingen annan spelare bestämma att din karaktär snubblar in i en rustning, räcker upp handen på en lektion, eller gör något annat som du inte uttryckligen sagt är okej.

Om du spelar på att din karaktär kastat en isförhäxning på golvet i en korridor skriver du alltså bara att det är halt - låt de andra spelarna välja om deras karaktärer ramlar omkull eller inte. Du kan skriva att "några elever" ramlat, men inte exakt VEM som gjort det om det inte är dina egna karaktärer. Det är upp till övriga spelare att välja om just deras karaktär var en av dem som druttade på ändan, men det är upp till dem att bestämma, inte du.

Det går att ge andra spelare tillåtelse att leda din karaktär i förväg, men gör det i så fall tydligt, till exempel genom en OFF-kommentar.

Citationstecken vs talstreck/pratminus

På SH rollspelar vi först och främst på forumet, och vi skriver inläggen så som de skulle vara skrivna om det var en bok, t.ex.:

Draco Malfoy går in i ett rum. "Usch", säger han och ser sig om med avsmak.

När det kommer till tal föredrar vi "citationstecken" över talstreck. Det gör det mer överskådligt att se vem som sagt vad.

Att använda * för att specificera handlingar är något vi försöker undvika, rent generellt.

*Draco Malfoy går in i ett rum* Usch. *Han ser sig om med avsmak*

Emojis/smileys/emoticons

Använd inte några smileys i texten när du skriver ON-inlägg. Det förstör stämningen. Enda gången smileys fungerar är om man gör en OFF-kommentar i inlägget, men då gör man det inom parenteser så att det tydligt skiljs från den övriga texten. Om en karaktär ler skriver man ut det istället för att visa det genom en smiley. Alltså, inte: Hermione :roll: utan Hermione himlar med ögonen, eller - om man måste - Hermione himlar med ögonen (som vanligt ;)).

Korrekt svenska

Använd korrekt svenska är du snäll! Det spelar ingen roll när det gäller OFF, men ON ser det bedrövligt ut om folk springer runt och säger "Åmmeh! Du e ju fan hlet dumm i huuuuvet!!1!1!11" Visst, en del stavar sämre än andra av olika orsaker och det har vi naturligtvis förståelse för, men om dina eventuella felskrivningar bara beror på slarv ...

Låt bli att slarva. Har du inte tid att skriva ett ordentligt inlägg just nu, vänta tills du har lite mer tid istället för att bara skriva en kort mening och säga att du ändrar det sedan, för att du inte har tid att skriva ordentligt just nu.

Försök att skriva ihop ord som ska vara ihopskrivna. Inget "brun hårig sjuk sköterska" när det heter "brunhårig sjuksköterska" om du kan. En tumregel är att om det LÅTER som att det är ett ord så ska man skriva det som ett ord. "Brunhårig" låter som ett ord, likaså "sjuksköterska".

Radbrytning och längd

Skriver du långa inlägg där flera personer pratar byter du rad för varje karaktär som säger något, precis som i böcker. Det gör texten mycket enklare att läsa för alla.

Försök också att skriva mer än en mening eller två. Man kan skriva så mycket mer än "Ron sitter och lyssnar på professor Trelawney och gäspar"! Fundera på vad din karaktär tänker och känner. Tycker de om ämnet eller avskyr de det? Har de lätt för att förstå vad som sägs eller är allt jättesvårt? Hur ser det ut runt omkring dem - sitter de vid ett fönster eller vid väggen? Nära katedern eller längst bak? Tänker de på vad de ska få till lunch, när nästa quidditchträning är eller om de ska hinna klart den där uppsatsen i Astronomi de hade i läxa tills imorgon? Kanske är det någon annan elev de sitter och dagdrömmer om för att hen är så söt? Låt fantasin flöda!

Inte som hemma

Tänk på att Hogwarts är en brittisk internatskola och ingen svensk mellan- och högstadieskola! Ordningen i klassrummet är helt annorlunda. I Sverige har elever knappt någon respekt mot sina lärare och alla använder varandras förnamn. Detta är INTE hur en brittisk skola fungerar! En elev i en brittisk skola som är uppkäftig mot en lärare får i bästa fall kvarsittning eller blir utvisad ur klassrummet, i värsta fall leder det till avstängning. Exempel ur verkliga livet: en brittisk kompis till en av spelledarna blev en gång avstängd från sin skola efter att ha berättat för sin tyskalärare var han tyckte att hon kunde köra upp läroboken.

Eftersom Hogwarts är en internatskola är man ännu mer strikt där. Det är ord och inga visor som gäller. Toleransen för bråkstakar är inte direkt hög. Att bli relegerad (utslängd, portad, bannad) ifrån en svensk skola är praktiskt taget omöjligt, och även om det är ovanligt att bli relegerad från Hogwarts är det ingen omöjlighet. Det har hänt både i böckerna (Hagrid) och på SH!

När elever tilltalar en lärare gör de det med titel eller titel och efternamn, ex.: "Professor", "Professor McGonagall", om inte läraren själv har sagt något annat. Andra alternativ är "Sir" för manliga lärare och "Miss" för kvinnliga (oberoende av om de är gifta eller inte, som att använda "fröken" om en lärare på svenska).

Hur lärare tilltalar sina elever är lite upp till dem, men det bör ändå vara en tydlig gräns mellan lärare och elever. Detta kan vara att läraren kallar eleven "Potter", "Mr Potter" eller "Harry Potter" - det är sällsynt att eleverna tilltalas med sina förnamn i Storbritannien.

Tänk på hur det står i HP-böckerna och hur de säger i filmerna. Harry och hans kompisar tilltalar aldrig sina lärare med förnamn, ens när de pratar med varandra. Det är alltid Snape/McGonagall/Dumbledore, inte Severus/Minerva/Albus. De karaktärer som inte är lärare, utan t.ex. sjukvårdare, kallar eleverna oftast "Sir" eller "Madam".

I engelskan kan ju ordet "you" betyda både "du" och "ni", så på engelska kan man inte se attitydskillnaden på samma sätt som i svenskan. En elev bör använda "ni" till sina lärare och "du" till sina kompisar. Bristande respekt mot överordnad karaktär brukar bestraffas.

Folk som hela tiden sabbar för sina kompisar genom att göra så att lärare drar av poäng från deras elevhem blir inte populära hemma i sällskapsrummet. Förlorar din karaktär poäng förlorar elevhemmet poäng, och då är det ett problem för ALLA. Poängen är jätteviktiga för eleverna på Hogwarts, även om vi kanske inte kan förstå varför alla gånger. Varken plus- eller minuspoäng är något man skämtar om, utan det är blodigt allvar. Eleverna rycker inte på axlarna och säger "jaja, whatever" om de så bara förlorar ett enda litet poäng, utan skäms rätt ordentligt. Ju fler poäng man förlorar, ju värre känner man sig. Den som hela tiden gör att elevhemmet förlorar poäng ses som en bråkmakare som förstör för alla andra, på samma sätt att den elev som hela tiden tjänar en massa poäng är lite av en hjälte.

Det är lite svårt för oss skandinaver att riktigt sätta sig in i detta, för elevhem och poäng är inget som existerar hos oss. Det närmsta vi kommer är på sin höjd arbetslag, och det är inte alls samma sak. Elevhemskamraterna är de man bor tillsammans med och umgås med både på lektionstid och fritiden. Lektioner kan vara med elever ur alla elevhem, men i böckerna är det oftast två av elevhemmen åt gången. Visst kan en hufflepuffare och slytherinare vara bästa kompisar, och visst kan en gryffindorare och ravenclaware vara ihop, men det är vanligast med vänskapsband inom ett och samma elevhem, eftersom det är dem man umgås allra mest med. Elevhemmen har mycket god sammanhållning och laganda, och när det väl kommer till kritan så är det elevhemmet eleverna sätter främst.